Jump to content

Излиза син екран - повреда?


Препоръчан пост

Здравейте, трета сутрин поред ми излиза този син екран веднага като включа компютъра. Преди това зимата ми се е случвало най-много 5-6 пъти да прекъсне докато работи и да ми излезе пак този екран, т. е. от година насам най-много 10 пъти се е случвало, но от тях три пъти е последните сутрини при пускането.

Като рестартирам тръгва нормално.

Може ли да кажете от какво е и какво да правя - това е снимка на екрана:

post-13006-0-44776600-1306316414_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Като за начало е хубаво да дадеш повече информация за системата ти- напрежения, температурите на хардуерните компоненти, ОС. Преди да започнат тези сини екрани да си инсталирал/обновявал някакви драйвъри? Да си пипал по регистрите?
Link to comment
Сподели другаде

Здравей, има ли някъде в нета да е обяснено как се проверяват температурите, че не съм наясно изобщо?

Иначе това е компютъра:

Компютър Intel ®

Celeron® D CPU 3.06GHz

3.08 ГХц, 512 МБ RAM

...

Помня че преди да почнат проблемите обнових уиндоуса, но дали е от това не знам. Дали пък на обед като ставам му е топло още като го включа и затова става така...

Link to comment
Сподели другаде

Ами ако не искаш да инсталираш допълнителен софтуер може да влезеш в BIOS-а (при всеки производител на дънни платки влизането е с различен бутон- при включването на компютър ти изписва кое копче да натиснеш за да влезеш в BIOS-а). Там трябва да има раздел обозначен, като System Health или нещо от този сорт (при различните BIOS-и е различно). Там има дадени волтажите, оборотите на вентилаторите и температурите. Ако не се справиш с това може да свалиш AIDA64, която мисля идваше с 30 дневен trial период.
Link to comment
Сподели другаде

За напреженията и температурите може да се ползва и HWMonitor, която е безплатна. И все пак ще трябва информация за хардуера, защото дадената от теб е абсолютно недостатъчна, така че AIDA64 ще е от полза.
Link to comment
Сподели другаде

Дръпнах въпросната AIDA64, това ми даде за компютъра (ако съм натиснал където трябва), а после на датчик като кликнах това беше информацията:

post-13006-0-34443200-1306338008_thumb.jpg

post-13006-0-03238800-1306338017_thumb.jpg

post-13006-0-33874000-1306338026_thumb.jpg

От тук разбира ли се нещо, или трябва друго да пробвам?

Link to comment
Сподели другаде

Здравей, това излезе, компютърът работи от няколко часа (но не е натоварен де):

post-13006-0-77710000-1306510850_thumb.jpg

Вчера го отворих и изчистих прахоляка, в радиатора на вентилатора имаше набито на места (прах).

Наред ли са данните, и колко трябва да са горе долу макс. температурите да ги следя с тази програма, и също да питам - аида64 програмата да я деинсталирам ли, или като изтече безплатния срок сама ще спре да работи?

Благодаря...

Link to comment
Сподели другаде

Текущата температура на процесора (31 градуса) е чудесна, ако е вярна. В режим на бездействие може да надвиши и 40 градуса, но ако започне да се приближава към 50 и да премине границата, вече не е особено добре. Под товар процесорът може да достигне и температури над 60 градуса, но не и повече от 67, което се води за максимума по техническите му данни.

За твърдия диск температурата не е идеална, но не е и проблемна. Гледай да не започне да превишава 50 градуса.

За останалите температури няма какво толкова да се каже, защото те по-трудно варират.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за информацията, току що пак тествах и този път я даваше да се колебае м/у 25 и 29 градуса, не съм го изключвал от часове, може да е защото е прясно почистен от прахоляка (но не знам дали има връзка де):

post-13006-0-47112300-1306521033_thumb.jpg

:)

Link to comment
Сподели другаде

Първо да ви благодаря, че сте толкова отзивчиви и винаги помагате на хората доста бързо!

Като продължение на темата:

Вчера пуснах аваста да сканира за вируси и като станах след час и нещо, температурата на твърдия диск беше 55 градуса. Прочетох тук-там и се оказа, че това е доста опасна температура, а аз компютъра го имам от 4 години и повече, никога не съм проверявал тези температури и не съм знаел какви градуси стига.

Днес говорих с един познат, който ми даде едно вентилаторче, обясни ми къде да го закача (буксата), закрепих го отзад да изкарва топлия въздух, и сега ми показва доста по-ниски градуси от преди:

post-13006-0-51846600-1307025598_thumb.jpg

Въпросът ми е - аз имам вътре един голям вентилатор към платката (който си има алуминиев радиатор), но никога не съм имал вентилатор отзад на компютъра, който да издухва топлия въздух - това нормално ли е или е пропуск още като са ми продавали компютъра преди толкова време (да нямам вентилатор отзад)? :blink:

Link to comment
Сподели другаде

Нормално е да има вентилатор отзад, но е нормално и да няма. Зависи основно за какъв клас система (и по-конкретно - кутия) става въпрос. Преди време беше по-обичайно да няма, но днес е доста по-често срещано явление. Т.е. все повече и повече производители на кутии поставят допълнителни вентилатори на различни места. Кутиите от високия клас имат понякога 5-6 допълнителни вентилатора. Обикновено кутиите от нисък клас нямат вентилатори или имат само един. В България се купуват основно такива, което обяснява защо сравнително малко хора са свикнали да виждат допълнителни вентилатори.

Пропуск ли е? Зависи. Ако системата е с компоненти, които не загряват особено, и самите охладители на компонентите са почистени, то надали има особена нужда от допълнителни вентилатори за по-добра циркулация на въздуха в кутията. Ако обаче компонентите са мощнички и отделят доста топлина, тогава е доста добра идея да има поне един вентилатор отзад, който да спомага за циркулацията и да извежда топлия въздух извън кутията.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
 Струва ми се че главният въпрос остана без отговор. Ако още ти се занимава можеш да погледнеш там - Control Panel -> Adminstrative Tools -> Event Viewer -> System ; а също и там , там и там
Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...

Здравейте, от доста време не ми беше излизал син екран, преди малко ми излезе след стартиране на компютъра и ми пишеше на синия екран че е проблемът във win32k.sys.

Като пуснах търсене на файла ми излязоха следните файлове:

post-13006-0-73871400-1317559085_thumb.jpg

Как мислите, от какво може да е повредата и дали да предприемам нещо ако не ми се появи пак проблемът?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...