Как да изберем таблет компютър

Доскоро изборът на таблет компютър беше най-лесната задача. На пазара имаше един единствен продукт, на който можем да се доверим безрезервно – iPad на Apple. Времената обаче се промениха и сега пред нас са множество опции. Това прави изборът на таблет значително по-труден, като може да се очаква, че разнообразието от модели ще става още по-голямо.


Таблет компютрите се наложиха за кратко време на пазара, но не могат да заменят ноутбуците в сегашния си вид

Когато сте решили да си купите таблет – компактно устройство с голям сензорен екран, трябва да отчетете редица фактори, преди да похарчите немалка сума пари, които бихте могли да инвестирате в пълноценен ноутбук компютър. Освен ако не сте заклет фен на Apple, проучете задълбочено наличните възможности, тъй като таблетът е устройство, което ще ви съпътства навсякъде и ето защо е важно да е удобно и да ви допада.

За какво ще използвате таблета?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е за какво ще използвате таблет компютъра. Това е нов тип устройство, което все още търси своето място в цифровия ни живот. В общия случай, таблетът не може да замести ноутбук компютъра. Превръщането на таблет в лаптоп изисква сериозен „реинженеринг” на начина на работа и приложенията, които ползваме.

Повечето хора възприемат таблета като перфектното устройство за консумиране на съдържание. И наистина, таблетът е идеален за:

• сърфиране в интернет
• електронна поща
• четене на новини
• гледане на филми
• игри

Вероятно ще попитате защо в този списък от занимания липсва четенето на е-книги. Да, можете да четете книги с таблетите, но много по-удобни за тази цел за специализираните четци на е-книги като Kindle/Nook, които имат перфектни E-Ink екрани, без блясък. Таблетите изискват подходяща среда, за да предложат същото удобство.

Изследванията показват, че в 80% от случаите таблетите се използват за консумиране на съдържание и само в 20% за работа или създаване на нещо. Така че, задайте си въпроса какво искате да правите с вашия бъдещ таблет. Погледнете списъка от изброените по-горе пасивни дейности и си представете, че можете да използвате таблета още за:

• видеоконференции
• създаване на документи
• календар
• списък със задачи
• аларма
• електронни таблици
• отдалечен десктоп

Всички тези дейности могат да бъдат извършвани с повечето таблети, достъпни на пазара. Въпросът е да решите за какво точно ще използвате своя таблет компютър.

Таблетите имат няколко предимства: те са леки и портативни, нямат вентилатори и не шумят, идеални са за консумиране на съдържание и осигуряват достъп до разнообразни приложения.

Към недостатъците на таблетите могат да се отнесат: по-малкото сторидж пространство в сравнение с лаптопите и десктопите, неудобството за четене на е-книги, скъпите планове за данни (3G) и наличието на виртуална клавиатура вместо физическа.

Имайте предвид, че изброените слабости не винаги са нещо лошо за таблет компютрите, а предимствата им могат да си струват покупката, в зависимост от това за какво ще използвате този тип устройство – за бизнес, за обучение или за писане.

Хардуерът

Много специалисти споделят мнението, че хардуерът няма толкова голямо значение за таблетите, колкото за друг тип устройства. Затова не се задълбочавайте прекалено върху техническите спецификации. Повечето мобилни операционни системи са проектирани различно от своите десктоп аналози, което означава, че не се нуждаят от същото количество процесорна мощ и памет, за да работят ефективно.

Свикнали сме да четем хардуерните спецификации и да определяме компютрите според това кой параметър е "най". При таблетите обаче е по-важно да базираме избора си според това какво ще правим с устройството вместо да гледаме хардуерните спецификации.

Това правило ще продължи да бъде актуално, но все пак трябва да имате предвид няколко неща, ако искате да изберете таблет по хардуерните параметри, а именно: вътрешна памет, размер на екрана, портове, свързаност.

Памет. Много хора вече съхраняват повечето от своята цифрова информация онлайн. Но има и огромно количество филми и музика, пазена локално на компютъра. Така че, ако планирате да съхранявате подобни файлове на таблета си, е важно да разполагате с голям обем вътрешна памет.

Екран. Размерът на екрана продължава да предизвиква дебати. iPad и Motorola Xoom имат 10-инчови екрани и според някои анализатори това са твърде големи таблети за носене навсякъде. За разлика от тях, Samsung Galaxy Tab и BlackBerry Playbook са 7-инчови таблети, които се побират в джоба и са удобни за носене. От друга страна, 10-инчовият екран е много по-добър за гледане на документи, филми и дори за игри.

Портове. Портовете също са обект на сериозни дискусии. iPad разчита на 30-пинов док конектор, като потребителите могат да си купуват адаптери за гледане на телевизия или за трансфериране на снимки директно от камерата. Samsung Galaxy Tab, Xoom и Playbook предоставят допълнителни портове, вкл. HDMI, Micro SD и USB.

За някои купувачи портовете са изключително важни и именно те предопределят избора на таблет. За други те не са най-важните при избора. Имайте предвид обаче, че когато купувате таблет без портове, след това може да ви се наложи да харчите пари за адаптери, които да ви осигурят желаната функционалност.

Свързаност. Друг ключова характеристика е свързаността. Всички таблет компютри идват с Wi-Fi и Bluetooth. Някои модели предлагат също 3G (iPad) или 4G (Xoom, Playbook) връзка през мрежи като AT&T, Verizon или Sprint. Обикновено пред потребителите има много възможности за избор на 3G/4G план за данни. Важно е да проучите освен цените колко данни включва планът, условията за прекратяване на договора и покритието.

И така, вече сте решили за какво ще използвате таблета си и имате представа за неговите хардуерни възможности. Остава да изберете още един много важен компонент – софтуерната среда.

Софтуерна платформа

Изборът на софтуерна платформа е последният и най-важен аспект от финалното решение за покупка на таблет. Операционната система и приложенията определят потребителското изживяване.

Приложенията са едно от най-важните неща при избора на таблет. Повечето таблети имат предварително инсталиран набор от приложения. Но обикновено те не са достатъчни, ако сте решили да носите навсякъде своя таблет и да го ползвате отвъд базовите му възможности. В онлайн магазина Apple App Store има над 80 000 приложения за iPad. Бързо се увеличава и асортиментът от оптимизирани за таблети приложения в Android Market.

Xoom, Tab и Playbook използват Android приложения, като Playbook може да работи и с Blackberry програми. iPad и iPad 2 не са съвместими с Android Apps, но пък за тези таблети има голям избор в App Store и Cydia Store. Очаква се бум на приложенията за Android таблети с присъединяването на нови разработчици към платформата.

Ако избирате таблет в зависимост от приложенията за него, прегледайте различните категории в Android Marketplace и Apple App Store, за да видите коя платформа ще ви осигури желаните програми.

iPad и iPad 2 са 100-процентови Apple устройства и когато излезе нова версия на iOS, потребителите ще я получат веднага. При Android таблетите ситуацията е по-различна, тъй като производителите могат да изчакат с ъпдейта на операционната система, независимо дали Google е пуснал нова версия. Тази особеност обаче не би трябвало да влияе съществено на финалното решение за покупка на таблет.

В крайна сметка трябва да се съобразите с няколко основни неща – за какво ще използвате таблета, какви са хардуерните ви изисквания (размер на екрана, свързаност, портове), с какъв бюджет разполагате и какви приложения искате да ползвате.

Популярни таблети

В момента имате избор измежду 4 основни устройства: iPad и iPad 2 с iOS, Samsung Tab с Android 2/3, Motorola Xoom с Android 3.0 Honeycomb и Blackberry Playbook с Blackberry OS. Разбира се, на пазара се предлагат много повече таблети и непрекъснато излизат нови, така че списъкът на най-популярните таблети скоро ще бъде разширен.

Изборът на таблет компютър е много лично решение, което може да бъде продиктувано от респект към дадена марка, от грабващ външен вид и т.н. Помислете все пак първо за това какво ще правите с таблет компютъра и след това потърсете модел, който съответства на бюджета ви и желаните характеристики.

Коментари по темата: „Как да изберем таблет компютър”

добавете коментар...

  1. ilyan

    awe kupih si no ne6to ne pasva ne e kat kompa .. tableta si iska nekoi negovi raboti da ne se promeniat a mai za onlinne igri ne stava…

  2. vladi

    ne sam mnogo na ti s tabletite ,zatova reshix da sikupia ,no se okaza 4e sam prav ,ne moga da svaliam s nego

  3. georgi xristov

    iskam da popitam imam tablet intreeo leny tab 2 gb za6to ne moga da svalyam igri i drugi raboti ot marketa androd 2,2

  4. Issy

    Защо липсва ДЖАМ платформата за таблети ли?
    я си погледни на компа колко място ти заема джама и колко процесорна мощ смучи? а какво всъщност прави? … графично изражение на командата DIR. Това е безсмислено тежко говедо , бъгаво и тромаво.

  5. ЕЛИ

    С таблет може ли да се ползва скайп с камера и звук?

  6. benx

    GM не мога да разбера с кое по-точно не искаш да се сългасиш. Наистина нещата са на 90% такива каквито ги е изброил колегата расу4. А и да не забравяме, че тук изброяваш алтернативи и програмки, които да си решиш проблема, а всички знаем, че по един начин работи нещо направено от самия производител и съвсем друго е от някой незнаен програмист. В андроид имаш подръжка на флаш подръжка на дивХ (извинявай, но клипчета конвертирах в резолюции и формати през 2007ма на старото ми сони). Просто истината е една, че продуктите на Епъл не са за нашия пазар, понеже хората тук искат всичко да им е безплатно и ако някое приложение струва 2$, а можеш да си го намериш безплатно, ще изберат безплатния вариант. Много по-малко са приложенията за АйОС, които могат да се намерят кракнати, а да не говорим че джиалбрейк излизат по рядко и с доста по голям труд и четене се свалят защитите. Колегата забрави да спомене, че от продуктите на епъл не може да изтриеш нито един файл, който си качил ако ти трябва място примерно трябва да се занимаваш пак с тъпия ай тунс да махнеш синхронизации и прочие, а не просто да натиснеш Делиит. Единственото което е в минус на андроид системата е че и трябва мощен хардуер иначе казано ако искате добър и мощен таблет с андроид трябва да е с добър хардуер. Никога няма да ползвам продуктите на Епъл и се радвам, че все повече хора мислят като мен.

  7. lara

    eken 10 in4a dali e svesen

  8. olimp

    Napalno sam saglasen s pacy4. Ipad e izmislen za rabota v Amerika!

  9. enjoy

    kade moje da nameriq tabled za 24.01.2012 i evtino

  10. GM

    – iFunBox за PC (файлов мениджър),
    – CopyTrans – качваш музика и видео без iTunes
    – Puffin browser – ПЛЕЙВА ФЛАШ!!!!!!!!!!

    …..още да изброявам ли?

  11. GM

    pacy4…За много неща не си прав!
    Някой от тях: – MxTube сваля и плейва видео от YouTube!
    – GoodReader – Универсална програма! Отваря вситки текство файлове, плейва видео
    – OPlayer – Плейва всички формати видео и онлайн ТВ!
    …и още неща ,които не знаеш!
    Така, че не обърквай хората с неверни неща!

  12. pacy4

    Здравейте!
    Преди няколко месеца се сдобих с ipad2. След месец ползване и денонощно четене, се отчаях и разочаровах напълно от прослувутия «най- добър таблет». Oт скоро съм щастлив собственик на таблет с Android и реших да споделя някои разлики, защото доста хора ги научават след като вече са купили ipad-a.
    Какво не мога да правя с ipad, какво остава скрито преди да го купим:
    1.За да започнеш да работиш с ipad, трябва да се регистрираш в itunes- това става с кредитнна/дебитна visa карта. За да не въвеждаш номер на карта, трябва да четеш доста из форумите губейки време и нерви.
    2.След като вече сме се регистрирали, можем да теглим програми от itunes- абсолютно всички програми от които има някакъв смисъл са платени. Останалите са с реклами, временни версии и прочие.
    3.В Itunes няма торент програми, няма програми с които да може да свалите един прост файл, било то архив, а дори и да го свалите, трудно ще го прочетете. Няма и плеъри които да имат кодеци за повечето видове филми които гледаме – това са забранените формати Т.е. забравете да сваляте някаква медия от нета и да я гледате/слушате. Да сваляме клипчета от youtube- ха-ха- никога.
    4.За да качим медийни файлове – музика и филми от компютъра, може да го направим само през програмата Itunes. Филмите обаче няма да тръгнат, ако предваритлно не ги конвертирате в подходящия за Ipad2 формат. Това отнема доста време и иска мощен компютър и софтуеър за целта.
    5.Itunes може да ползвате само на един компютър. Да речем, че искате да качите нещо от второ pc с инсталиран Itunes- трябва да го оторизирате и при това ще загубите всичката информация, която сте качили от първото pc. Яко, а?
    6.Да речем, че искате да ползвате Ipad-a главно за ровене в нета и не ви интересуват филми- да ама трябва да гледате сайтове, който са без флаш анимация, щото иначе важното няма да го видите J J J Флаш анимацията в сайтовете са вградените музикални плеъри, онлайн радио и видео/youtube, vimeo,vbox/, игрите в фейсбук, повечето модни, фоготрафски сайтове и др. Забравете за тях. Youtube, върви само със вградена програма в iOS. Web версията върви без клипове.
    7.Да не забравяме,че с уеб браузърите за ipad2, не могат да се свалят файлове, независимо какви, натискаш линка download и нищо не се случва. Все едно не сте на личното си устройство, ами сте седнали в някой интернет клуб.
    8.Искате да видите файловете в локалната мрежа през wi-fi- забравете за това.
    9.Ipad2 няма файлов мениджър, няма такъв и в Itunes- не може да видите файловете по „папки”, както сте ги качвали.
    10.Ipad2, няма USB, вход, който да може да чете флашки, хардове, мемори карти. Той може да чете само фотоапарати с camera connector, който струва 70-тина лв.
    11.Ipad2 няма слот за мемори карта, а слото му за сим карта е – микро сим- трябва да си режете картата и да търсите по форумите как става това.
    12.За новите ipad2 с ios 5.0 и нагоре, все още няма джейлбрейк. Дори и да се появи първата година поне ще е tethered- ще трябва да се хаква ай пада след всеки нов рестарт. С джейлбрейк, ще можете да правите някои от горепосочениете неща, но въпреки това, няма да може да се отървете от Itunes, няма да имате флаш и всяко „забранено”нещо ще трябва да го правите с доста трикове, които изискват, четене, време, нерви.

    Те. – какво е ipad-a ? Нищо повече от един осакатен интернет браузър без download, без flash и осaкатен музикален плеър, в който не може да видиш директорийте и не чете flac. Аз за друго смислено приложение не се сещам.

    Така, да напиша сега какво мога да правя с моя Андроид таблет.
    1.Няма Itunes, включвам директно и мятам филмите и файловете като на флашка и ги гледам директно после..
    2…или просто ги тегля през файловия мениджър от локалната мрежа или стриймвам през мрежата без да тегля.
    3….или тегля деректно от замунда с таблета и гледам.
    4.В Андроид маркет има програми с които таблета ви няма да се различава от настолно pc по функционалност- avi плеъри, зареждащи субтитри, файлови мениджъри, програми за обмяна на файлове по Bluetooth, речници, торент програми и почти вскчки са безплатни.
    5. Има флаш.
    6. Има слот за мемори карта.
    7. Може да закачате външни флашки и хардове със собствено захранване.
    8. Android се хаква лесно – руутване, слагане на custum kernel, но аз лично не виждам смисъл от това, след като всичко което искам да правя става и то без да плащам.
    9. Всички браузъри в Андроид могат да свалят файлове, след които да отваряте през файл менаджер.
    Да добавя накрая, че ipad2 се зарежда за 5 часа и нагоре, а сегашния ми таблет за по-малко от час и смело мога да кажа, че батерията държи еднакво.

  13. sevdalin nikolov

    kakva e cenata na tableta 7.7 v bg

  14. Mihail

    Имам Acer W500 – вчера го ресторнах, по указания на Ейсър. Windows 7 e прекалено бъгав за таблети.

  15. mhm

    Много специалисти споделят мнението, че хардуерът няма толкова голямо значение за таблетите, колкото за друг тип устройства. Затова не се задълбочавайте прекалено върху техническите спецификации. Повечето мобилни операционни системи са проектирани различно от своите десктоп аналози, което означава, че не се нуждаят от същото количество процесорна мощ и памет, за да работят ефективно. – айде поцъкайте на таблет с тегра 2 и на друг с едноядрен процесор, да видим дали няма разлика:)))

  16. Siol En

    На пазара na таблети крещящо липсва Windows платформата. Защо ?

Коментар